De recente persconferentie bracht een beetje licht aan het einde van de tunnel. Er komen wat versoepelingen aan en hopelijk wordt dit gedurende het voorjaar verder uitgebreid. Voorwaarde hiervoor is natuurlijk wel dat iedereen zich aan de maatregelen houdt: zoveel mogelijk thuis blijven, reisbewegingen beperken, onderling afstand houden, mondkapjes dragen in openbare ruimtes, handen en oppervlakken ontsmetten…

Voor de trouwlustigen onder ons (en als weddingplanner schaar ik me gezellig bij die groep 😉 ) bracht de persconferentie enerzijds een sprankje hoop, anderzijds zijn er toch nog behoorlijk wat restricties. Ik kan me voorstellen dat jullie door de restricties de mogelijkheden niet meer zien. Daarom heb ik het voor jullie op een rijtje gezet. (Bron: RIVM.)

Voorbereiding

Winkels mogen vanaf 3 maart op afspraak open. Contactberoepen zoals kappers en visagisten) mogen ook weer op afspraak werken.

Je kunt dus weer fysiek gaan shoppen voor je speciale outfit, accessoires en bloemen en je op de dag zelf professioneel laten optutten. Neem vooraf wel contact op met de winkel of kapper van je keuze om de mogelijkheden te bespreken. En vergeet je mondkapje niet!

Het zal nog niet mogelijk zijn met een hele groep naar een bruidszaak te gaan. De bruidszaak zelf zal je kunnen informeren over de specifieke regels voor hun locatie. Hou er rekening mee dat je in veel gevallen slechts hooguit één persoon mee zult kunnen nemen. Kies dan voor de persoon die je er echt graag fysiek bij wilt hebben, of dit nu je moeder, zus, of beste vriendin is. Tip: via videobellen kun je toch real-life feedback krijgen van de andere personen wiens mening je belangrijk vindt hierin. Zorg dat ze een lekker hapje en drankje in huis hebben, zodat het – op afstand – alsnog een gezellig moment is.

De bloemist, kapper en visagist kunnen je vaak voorafgaand aan de daadwerkelijke afspraak al telefonisch, per mail, of via video van advies voorzien.

De dag zelf
Foto door Vlada Karpovich

De maximale groepsgrootte bij een huwelijksvoltrekking is momenteel nog steeds 30 personen. Dit is inclusief kinderen en exclusief personeel. Let op: dit kan per gemeente verschillen, afhankelijk van de beperkingen van de trouwlocatie, zoals afmetingen van de ruimte. Het is dus verstandig om bij je gemeente na te vragen wat de exacte regels zijn voor jullie gekozen locatie.

De horeca blijft voorlopig helaas nog gesloten. Hopelijk komt hier in de loop van het voorjaar een versoepeling. Ook mogen gezelschappen buiten niet groter zijn dan 2 personen, tenzij het één huishouden betreft. Binnen mag je maximaal 1 gast per dag ontvangen.

Een borrel of receptie na de ceremonie is dus nog niet mogelijk, ook niet thuis. Hiervoor zijn wel allerlei creatieve oplossingen beschikbaar, zoals borrelen via zoom.

Een mooie trouwreportage kan wel; de fotograaf kan voldoende afstand bewaren en tussendoor draagt iedereen een mondkapje. Bespreek dit vooraf duidelijk met de fotograaf, zo weten jullie allemaal wat je kan verwachten.

Tip: met Jojo’s Microbruiloft heb je alle leveranciers voor de dag zelf in één keer geregeld, inclusief catering! Heel handig voor als jullie in Arnhem of Nijmegen gaan trouwen!

Huwelijksreis

Een huwelijksreis valt onder niet-noodzakelijk reizen, dus wordt momenteel ten zeerste afgeraden. En geef toe: je wilt wel ten volste van je huwelijksreis kunnen genieten. Bewaar een buitenlandse reis dan ook voor wanneer er, ook in het buitenland, verdere versoepelingen zijn en reizen weer relaxed kan. Zo heb je ook nog iets bruiloft-gerelateerd om naar uit te kijken – napret for the win!

Alternatief: een lang weekend in huisje of hotel in eigen land. Strand, bos, stad, heide… mogelijkheden te over! Je steunt ook gelijk lokale ondernemers. Hou er wel rekening mee dat ook hier de horeca gesloten is, dus je zult zelf je eten en drinken moeten verzorgen, of kiezen voor afhalen/bezorgen. Het hotel of vakantiepark van je keuze heeft hierin vast leuke lokale tips.

Duizelt het je nog steeds? Ik kijk graag samen met jullie hoe ik jullie hierin kan bijstaan. Neem gerust vrijblijvend contact met me op!