Duurzame alternatieven voor jullie bruiloft

Met de huidige discussies rondom stikstof ontkom je er eigenlijk niet meer aan. We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor de aarde waarop we leven. Sinds de industriële revolutie zijn duizenden plant- en diersoorten uitgestorven, is de gemiddelde temperatuur gestegen alsook het zeeniveau. Decennialang negeerde men gemakshalve de impact van de mens en diens vervuilende industrie op de natuur en het klimaat. Maar dit is inmiddels onhoudbaar geworden.

Niemand is perfect, en dat is ook onrealistisch om te verwachten. Maar als iedereen z’n steentje bijdraagt door een paar kleine aanpassingen, komen we al een heel eind. Liever 10 mensen die imperfect proberen bij te dragen aan een betere wereld, dan 1 persoon die het perfect doet terwijl de andere 9 vrolijk door blijven vervuilen.

Hoe mooi een bruiloft ook is, feit blijft dat zo’n dag een hoop afval met zich meebrengt. Op één dag produceer je meer afval dan gebruikelijk. Ook is je CO2-uitstoot hoger dan het gemiddeld huishoudelijk energieverbruik in een jaar tijd!

Daarom in dit blog 5 gebieden waarop jullie duurzame keuzes kunnen maken. Zo hebben jullie nog steeds die fabulous bruiloft, die ook nog es helpt de natuur en het klimaat te beschermen.

Haal vlees van het menu en kies lokaal

Een zeer groot onderdeel waar veel op te besparen valt is jullie menu. Of jullie nu kiezen voor een uitgebreid diner, foodtrucks, of een buffet, het zijn vooral de ingrediënten die het verschil maken.

Veel van deze producten leggen namelijk een lange weg achter, wat zorgt voor flink wat uitstoot. Kies daarom voor producten uit eigen regio. Die zijn een stuk verser (want ze zijn niet lang onderweg) en stimuleren ook nog es de lokale economie.

Foto door Kenny Eliason

Een andere grote stap die jullie hierin kunnen zetten is het kiezen voor een vegetarisch of veganistisch menu. Dit is zeker een goed idee wanneer jullie zelf al vegetarisch of vegan eten, want waarom zou je op je bruiloft van je principes af stappen? Maar ook als jullie wel vlees eten, kan het geen kwaad dit te beperken in het menu op julie bruiloft.

Voor één kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig voedsel nodig – al verschilt dit per vleessoort. Daarnaast zorgt de vleesproductie voor veel uitstoot van broeikasgassen en verzuring van bodem en lucht. Meer info hierover vind je bij Milieu Centraal. Kies voor een cateraar met ruime ervaring in vegetarisch en/of veganistisch koken, en zelfs de meest verstokte vleeseter zal smullen op jullie bruiloft!

En blijft er eten over: laat het inpakken en geef het mee aan jullie gasten. Dan kunnen ze de volgende dag nagenieten van en met het lekkere eten. Of benader een lokale opvang om te vragen of jullie het overgebleven eten kunnen doneren. Voelt ook gelijk heel goed!

Ga voor seizoensbloemen en hergebruik ze door de gehele dag

Kies zoveel mogelijk voor seizoensbloemen en inheemse bloemen. Het is ontzettend duur (en vervuilend) om bloemen te importeren omdat ze hier niet voorkomen of niet in seizoen zijn. Ieder seizoen heeft prachtige bloemen die je mooi kunt combineren. Je bloemist kan je hierin ook goed adviseren.

Vraag je bloemist daarnaast om steekschuim (ook wel oase genoemd) zoveel mogelijk te vermijden. Dit is namelijk een restproduct van de olieproductie en bevat daardoor verschillende schadelijke stoffen. Het wordt ook niet van nature afgebroken, maar verbrokkelt en vervuilt hiermee de natuur.

Foto door Annie Spratt

Wat kan dan wel gebruikt worden om een mooi bloemstuk te maken? Gaas! Maak hiervan een bol (of andere passende vorm) en plaats dit in de pot of schaal. Voordeel van gaas is dat het hergebruikt kan worden voor nieuwe bloemstukken. Beter voor het milieu en duurzaam, dus! Een andere optie is een basisconstructie van takken en mos. Dit is zeker geschikt voor herfstthema’s of een styling gericht op de natuur.

Gebruik je bloemen – en andere decoratie – op zo’n manier dat je deze gedurende de dag op verschillende manieren kunt inzetten. Plaats de bloemen van je ceremonie-achtergrond bijvoorbeeld bij de photobooth. De kleinere decoratie kun je van de ceremonie naar de tafels voor het diner verplaatsen. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om je gasten aan het einde van de avond uit te nodigen een boeketje voor thuis samen te stellen uit jullie bloemen. Zo hebben ze een tastbaar aandenken en worden de bloemen niet direct weggegooid.

Laat ballonnen liever in de winkel liggen

Vaak worden (wens)ballonnen opgelaten om overleden dierbaren te herdenken. Hoewel het idee zeker mooi is, is deze manier erg schadelijk voor het milieu. Dieren kunnen verstrikt raken in de ballonnen. Ook komen ze vaak in water terecht, waar dieren ze opeten en vervolgens stikken of verhongeren. Dat wil je toch niet op je geweten hebben?

Er zijn genoeg andere manieren om stil te staan bij dierbaren die jullie grote dag niet meer kunnen meemaken. Plaats bijvoorbeeld een mooi ingelijste foto op een tafeltje bij de ceremonie, of op een lege stoel vooraan.

Foto door James Schultz

Een andere optie is een bedel met foto aan je boeket. Samen een kaars aansteken bij een foto of bordje met tekst geeft gelijk een symbolische verbintenis van jullie beiden met de overledene. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Ballonnen in de decoratie ogen zeker feestelijk. Zorg er wel voor dat ze goed vast zitten en niet weg kunnen waaien. Na afloop van de festiviteiten is het zaak de ballonnen op de juiste manier weg te gooien. Een alternatief voor ballonnen zijn lampionnen. Deze kun je – met of zonder lampje – overal aan bevestigen voor een feestelijke uitstraling.

En bedenk: hoe mooier de locatie al van zichzelf is, hoe minder decoratie jullie nodig hebben!

Gave lichteffecten zonder vuurwerk

Persoonlijk ben ik geen fan van vuurwerk. Tuurlijk, het ziet er gaaf uit – mits goed gedaan. Maar het brengt een enorme rotzooi met zich mee, die vaak in de natuur terecht komt. Ook levert het een hoop overlast op voor omwonenden en stress voor dieren. Voor Oud & Nieuw pleit ik dan ook voor professionele vuurwerkshows, zoals die ook vaak met Koningsdag worden georganiseerd. Maar dat is een ander verhaal.

Even terzijde: er zijn ook bedrijven die werken met knalvrij vuurwerk. Een stuk beter voor dier en natuur!

Wil je nu toch iets gaafs met lichteffecten? Denk dan bijvoorbeeld aan een lasershow. Overleg hiervoor wel even met jullie fotograaf; sommige lasers kunnen schadelijk zijn voor de camera. Intiemer en mogelijk zelfs indrukwekkender: een optreden van een vuurdanser.

Sterretjes zijn ook heel mooi in het donker en geven een feestelijk en romantisch effect op foto’s. Pluspunt: jullie gasten kunnen hierbij actief helpen door bijvoorbeeld een haag of cirkel te vormen en de sterretjes vast te houden.

Zorg er wel voor dat de uitgebrande sterretjes na afloop netjes verzameld en weggegooid worden.

Kies voor eco-friendly confetti

Het ziet er natuurlijk heel vrolijk uit wanneer jullie gasten confetti of rijst gooien na jullie ceremonie. De rijst is echter ongekookt en daarmee schadelijk voor vogels en andere dieren die het kunnen opeten. Veel confetti (vooral die met glitter en glans) bevat plastic.

Eco-confetti breekt sneller af en is van duurzame materialen gemaakt. Jullie kunnen ook kiezen voor gedroogde bloemblaadjes. Deze kunnen dan zelfs weer afgestemd worden op jullie bloemen en kleurenpalet. Of kies voor bloemen met een specifieke betekenis.

Wat er ook heel vrolijk uitziet: stokjes met gekleurde linten, bellenblaas, of wat dacht je van tamboerijnen en belletjes? Laat jullie gasten letterlijk jullie getrouwde leven inluiden!

Extra tips

  • Kies voor een locatie waar je zowel de ceremonie als het feest kunt organiseren. Zo hoeven jullie en jullie gasten zich niet te verplaatsen. Scheelt tijd en ook benzine. Nog beter is het wanneer deze locatie ook goed bereikbaar is met OV, of stimuleer jullie gasten te carpoolen. Ook een intieme bruiloft is een stuk minder belastend – zowel voor het milieu als jullie portemonnee.
  • Je hoeft echt niet al je decoratie nieuw te kopen. Kies voor een paar toffe items en kijk of je die kunt huren. Of koop spullen tweedehands en verkoop ze na de bruiloft weer door. Extra persoonlijk: gebruik elementen uit jullie huis. Of koop iets dat je naderhand in je huis kunt gebruiken; bijvoorbeeld een leuk bankje waar jullie tijdens de ceremonie op zitten en dat je daarna in de tuin plaatst.
Foto door Daniel Salgado
  • Nu vind ik een snelle bak persoonlijk niet bepaald stijlvol als trouwvervoer, maar dat is een kwestie van smaak. Feit blijft wel dat een dergelijk racemonster behoorlijk vervuilend is.

Ook oldtimers, hoe gaaf ook, hebben dit probleem. Wat voor trouwvervoer jullie ook kiezen, kijk of dit minder vervuilend kan. Heeft de eigenaar de oldtimer bijvoorbeeld opgeknapt met schonere onderdelen?

  • Kies voor digitale uitnodigingen of ga voor groeipapier. Dit laatste kunnen jullie gasten planten, waardoor ze ook nog es een blijvende herinnering aan jullie grote dag hebben.
  • Plant een boom om de uitstoot van jullie dag te compenseren. Hier kun je ook een mooie symbolische betekenis aan hangen. Ga bijvoorbeeld op jullie trouwdag picknicken bij jullie boom! Geen groene vingers? Dan is een donatie aan een goed doel naar keuze ook zeker een optie!

Zijn jullie enthousiast geworden en willen jullie ook jullie bruiloft duurzamer plannen? Ik help jullie hier graag bij! Plan een vrijblijvende kennismaking in mijn agenda.

Foto op frontpage: Markus Spiske.

1 gedachte over “Duurzame alternatieven voor jullie bruiloft

Reacties zijn gesloten.