Wat maakt een bruiloft nu echt zo bijzonder? Liefde, verbinding en het vieren van jullie unieke band! Het laatste wat je wilt, is iemand buitensluiten of onbedoeld kwetsen met verouderde en gendergerelateerde taal.
Door te kiezen voor inclusief en genderneutraal taalgebruik, creëer je een sfeer van gelijkheid en openheid, waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Het is een prachtige manier om te laten zien dat jullie liefde er is voor al jullie dierbaren, ongeacht hun geslacht, achtergrond of identiteit.
Drie simpele stappen
Begin bij jezelf! Vinden jullie “bruid en bruidegom” wel erg ouderwets of beperkend? Kies dan voor iets neutralers als “geliefden” of “partners”. Vinden jullie dat wat te braaf? Kies dan voor een term die beter bij jullie past. Denk bijvoorbeeld aan “partners in crime/love”, “lovebugs” of “love birds”. Door op deze manier naar jullie zelf te verwijzen, voelen zowel heteroseksuele als LGBTQ+ koppels zich ook direct welkom.
Begroet je gasten: In plaats van “dames en heren,” kun je beginnen met een warme begroeting als “beste vrienden en familie” of gewoon “lieve gasten/genodigden.” Het voegt een persoonlijk tintje toe en maakt iedereen deel van de viering. Wil je gelijk een feestelijke toon zetten, gebruik dan bijvoorbeeld “awesome aanwezigen” of “welkom feestbeesten”.
Deel de liefde: Vraag personen die speeches of toasts zullen geven specifieke verwijzingen naar geslacht te vermijden. Laat hen de focus leggen op het delen van liefdevolle herinneringen en wensen voor de toekomst. Een ceremoniemeester die de toast vooraf doorleest kan hierbij ondersteunen.
Communicatietip: Wees open en eerlijk!
Hoe zorg je ervoor dat jullie gasten hiervan op de hoogte zijn en zich hier ook naar gedragen? Het beste is vaak om het gewoon zelf te doen.
In sommige gevallen kan het echter handig zijn jullie keuze expliciet te benoemen. Voeg dan een sectie toe aan jullie uitnodigingen, website of programma waarin jullie aangeven dat jullie bewust kiezen voor genderneutrale taal. Leg uit waarom het belangrijk voor jullie is en hoe iedereen een deel van de viering is, ongeacht hun identiteit.
Een inclusieve bruiloft is een viering van liefde in al haar diversiteit. Met kleine aanpassingen in taalgebruik kunnen jullie ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt op jullie speciale dag.
Dus, lieve nearlyweds, laat jullie liefde schitteren in een sfeer van acceptatie en vreugde!
Zijn jullie op zoek naar een weddingplanner die jullie visie omarmt en jullie helpt om van jullie bruiloft een inclusieve droom te maken? Ik sta graag voor jullie klaar! Laten we samen jullie liefdesverhaal tot leven brengen. Plan vrijblijvend een afspraak in mijn agenda om nader kennis te maken!
Foto op frontpage: Beleef Je Portret