Dress to Impress: Dresscodes voor Bruiloftsgasten

Als weddingplanner en bruiloftsgast heb ik talloze bruiloften meegemaakt, en een van de belangrijkste vragen die ik vaak hoor is: “Wat moet ik dragen?” Maak je geen zorgen, ik ben hier om je op weg te helpen in het doolhof van dresscodes.

In deze blog bespreek ik vijf veel voorkomende dresscodes. Ook geef ik jullie als bruidspaar enkele tips hoe dit te communiceren.

Allereerst: draag geen wit (of tint die daarop lijkt*) naar een bruiloft, tenzij het bruidspaar hier expliciet om vraagt in de uitnodiging!

*denk hierbij aan crème, lichtgrijs, beige, lichtblauw, lichtroze etc.

Casual Chic: Ontspannen met een Vleugje Klasse

Voor de casual chic dresscode kun je je een beetje optutten zonder overdreven formeel te zijn.

Kies voor een nette broek (geen versleten spijkerbroek!) met een overhemd en eventueel een sportief jasje. Das optioneel. Of wat dacht je van een elegante zomerjurk met comfortabele hakken of een stijlvolle jumpsuit met enkele mooie accessoires?

Sneakers zijn okay, mits niet afgetrapt.

Cocktail: Feestelijk en Flitsend

Voor de cocktail dresscode kun je uitpakken met een beetje glamour.

Een goed gesneden pak met een kleurrijk overhemd en bijpassende stropdas zet al gelijk de toon. Straal in een feestelijke cocktailjurk met hakken om indruk te maken.

Of kies voor een stijlvolle blazer met een elegante broek en een trendy blouse.

Voor deze dresscode kies je ook nette, feestelijke schoenen.

Black Tie: Elegantie in Overvloed

Black Tie vraagt om een formele look waarbij je er op je best uitziet.

De klassieke smoking, compleet met een zwarte strik en glanzende schoenen is een goede optie. Je kunt ook schitteren in een lange avondjurk met elegante sieraden. Maar een stijlvolle donkere broek met een smaakvolle blouse en een chique blazer is ook zeker een geschikte keuze.

Beach Casual: Zorgeloos en Stijlvol

Voor een bruiloft op het strand kun je een ontspannen, maar stijlvolle look aannemen.

Denk hierbij aan een linnen broek met een luchtig overhemd en nette sandalen of zomerse sneakers. Of een lichte, vloeiende jurk met platte sandalen. Maar een luchtige jumpsuit met een hippe (stro)hoed kan ook zeker!

Hoe graag je ook een korte broek zou willen dragen, onthoud dat dit over het algemeen voor een bruiloft niet gepast is. Kies liever voor luchtige stoffen.

Thema of Kleurenpalet: de Kers op de Taart van Elke Bruiloft

Stel je voor: een bruiloft in vintage stijl, waarbij de gasten zich hullen in retro glamour met elegante jurken en op maat gemaakte pakken.

Foto door Katie Dervin

Of misschien geldt een tropisch kleurenpalet, waarbij de gasten stralen in levendige tinten van turquoise, koraal en zonnig geel.

Let erop dat het niet carnavalesk wordt – tenzij het bruidspaar dit vraagt. Bij twijfel: vraag het bruidspaar om voorbeelden.

Hoe communiceer je je gewenste dresscode aan je gasten?

Jullie hebben gekozen voor een dresscode. Hoe communiceer je dit naar je gasten?

* Vermeld het op de uitnodiging: Voeg een vriendelijke opmerking toe aan de uitnodiging om je gasten te informeren over de gewenste dresscode. Bijvoorbeeld: “Dress to impress in Cocktail attire!

* Wees specifiek: Geef duidelijke richtlijnen over wat je van je gasten verwacht. Voeg een korte beschrijving toe aan de uitnodiging, zoals “Black Tie met een zomerse twist: denk aan kleurrijke accessoires!

* Creëer een bruiloftswebsite: Maak een website waarop je alle details van je bruiloft kunt delen, inclusief de dresscode. Plaats foto’s van voorbeeldoutfits om je gasten te inspireren. Alternatief kun je een Pinterest bord ter inspiratie aanmaken en de link ernaar op de uitnodiging vermelden. Dit is vooral handig wanneer jullie kiezen voor een thema of specifiek kleurenpalet.

Onthoud dat het belangrijkste is om je comfortabel te voelen in wat je draagt, maar een beetje moeite maakt net dat verschil in het nog specialer maken van de dag.

Ben je bang dat een van je gasten (of dat nu je oom is of een collega) zich niet aan de dresscode zal houden? Heel vervelend als jullie zelf hiermee bezig moeten zijn op jullie grote dag. Wijs daarom iemand aan die de betreffende persoon hierop aanspreekt.

Of instrueer jullie ceremoniemeester om grove schendingen van jullie dresscode aan te pakken (door te vragen thuis iets anders aan te gaan doen of het verstrekken van bijvoorbeeld een colbertje). Ook kunnen jullie overwegen dit vooraf met de persoon in kwestie te bespreken en ze te helpen een geschikte outfit te kiezen.

Hebben jullie hulp nodig bij het plannen van jullie droombruiloft? Aarzel dan niet om mijn diensten als weddingplanner in te schakelen. Ik sta klaar om jullie te helpen bij elk aspect, van de dresscode tot de decoraties en alles daartussenin. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jullie speciale dag perfect wordt!

Neem vandaag nog contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking!