Limburgse babyshower met high tea

Babyshowers zijn een van oorsprong Amerikaanse traditie, maar ze worden ook steeds populairder in Nederland. Het idee achter een babyshower is om de aanstaande moeder te verrassen met cadeaus en gezelligheid en haar te laten voelen dat ze geliefd en gesteund wordt tijdens deze bijzondere periode van haar leven.

In Nederland worden babyshowers meestal georganiseerd door vrienden of familieleden van de aanstaande moeder, en vinden ze meestal plaats in de laatste paar maanden van de zwangerschap. Hoewel babyshowers nog relatief nieuw zijn in Nederland, worden ze steeds populairder en zijn er veel verschillende manieren om deze gelegenheid te vieren. Of het nu gaat om een intieme bijeenkomst met een paar vriendinnen of een groter feest met familie en vrienden, een babyshower is een geweldige manier om de aanstaande moeder te vieren.

Een geschikte locatie

Babyshowers vinden bij voorkeur plaats bij de zwangere persoon of een van de genodigden thuis. Wanneer dit, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk blijkt, is een gezellig restaurant of ander zaaltje zeker een goed alternatief!

Voor deze babyshower streken we neer in een knusse lunchroom in de woonplaats van de zwangere. Voordeel hiervan was dat de catering ook gelijk geregeld was in de vorm van een high tea! Wel is het van belang hierbij rekening te houden met allergieën en dieetrestricties van de genodigden, naast dat de hapjes zwangerproof moeten zijn. Hierover had ik vooraf uitgebreid contact met de eigenaresse van de lunchroom.

De zwangere eregast wist, vanwege haar drukke agenda, wel op welke dag haar babyshower zou zijn, maar werd verder in het ongewisse gelaten. Hiertoe had ik de genodigden op het hart gedrukt geen details met haar te bespreken.

Zelf was ik ruim van tevoren aanwezig in de lunchroom, om zeker te zijn dat alles gereed zou zijn en om enkele praktische details ter plekke te bespreken. De grote rustieke tafel werd aangekleed met snoezig servies, waardoor deze er direct heel feestelijk uitzag. Verdere decoratie was hierdoor nauwelijks nodig.

De genodigden (vriendinnen, moeder en schoonzus) waren allemaal mooi op tijd, terwijl de eregast door een van haar vriendinnen thuis werd opgehaald. Ze werd dan ook vrolijk ontvangen en kon direct aanschuiven aan het hoofd van de tafel.

Drank en spijs

Een high tea heeft verschillende voordelen: het bestaat uit meerdere gangen, dus je kunt makkelijk tussendoor verschillende activiteiten doen. Daarover later meer. Ook bestaan de gangen uit verschillende kleine porties. Hierdoor is het eenvoudig rekening te houden met allergieën en dieetrestricties. Daarnaast kun je zo van alles proeven, zonder direct een vol bord te hebben.

Een high tea in Nederland begint over het algemeen met een kopje soep, gevolgd door verschillende hartige broodjes en wraps. Scones met clotted cream en jam zijn ook een vast onderdeel. Daarnaast een ruim aanbod aan verschillende soorten thee, voor ieder wat wils.

Na de hartige gangen volgt gebak. Dit kan in de vorm van een taart, maar vaker zie je een étagière of plank met een variatie aan bite-sized lekkers.

Gepaste activiteiten

Waar bij een vrijgezellenfeest de activiteiten vaak zijn toegespitst op het “afscheid” van het vrijgezellenleven, zijn de activiteiten op een babyshower gericht op zwangerschap en babies. Dus geen gekke sportieve activiteiten – een hindernisbaan is zo ver in een zwangerschap niet aan te raden. Ook wil je de eregast niet overweldigen met de ene activiteit na de andere. Een goede richtlijn is 2-3 activiteiten en tussendoor lekkere hapjes.

Voor deze babyshower had ik voorspellingskaarten van Love Letterpress, waarop de gasten hun voorspelling over de baby konden invullen. Zoiets is dan ook nog leuk achteraf, want wie had de meeste onderdelen goed? Dit is leuk om tijdens de kraamvisite te bespreken.

Je kunt hier zelfs kleine prijsjes aan hangen, die de betreffende gast dan tijdens het kraambezoek ontvangt.

Verder is het altijd een goed idee om ieders kennis rondom het thema te testen. Zo moesten bij een eerdere babyshower de gasten verschillende woorden uitbeelden, een soort baby-Hints. Wat je ook vaak ziet is dat er een wedstrijdje luier verschonen wordt gedaan – met poppen, uiteraard.

Omdat deze babyshower in een openbare gelegenheid plaatsvond, wilde ik de activiteiten kleinschalig houden, om de andere gasten niet af te leiden of te storen. De tweede activiteit bestond dan ook uit het proeven van babyhapjes. De aanstaande mama werd geblinddoekt en gevoerd en moest vervolgens de ingrediënten benoemen, die ik noteerde. De andere gasten kregen zelf pen en papier en mochten op eigen gelegenheid proeven.

Opvallend was dat de vriendin zonder kinderen de meeste ingrediënten goed had!

Deze activiteit was ook handig om te verbinden met het geven van de meegebrachte cadeautjes. De vriendin met de beste score mocht als eerste haar cadeau geven, gevolgd door de overige gasten op volgorde van hun score.

Crea-bea

Bij zo’n gezellig samenzijn is het een goed idee als groep iets te knutselen. Dit is dan ook gelijk een mooi cadeau voor de aanstaande moeder. Ik had de genodigden vooraf geïnstrueerd een leuke afbeelding mee te nemen die ze makkelijk konden natekenen. In mijn geval uiteraard een schattige mopsenpuppy.

De creatieve activiteit voor deze babyshower was het versieren van rompertjes. Ik had hiervoor effen witten, katoenen rompertjes in verschillende maten gekocht, zodat de baby gedurende zeker een jaar telkens een nieuw persoonlijk rompertje aan kan krijgen.

De aanstaande moeder ging dus niet alleen met tassen vol cadeautjes, maar ook een stapel vrolijke rompertjes naar huis. Zo hebben zowel zij als haar gezin een tastbare herinnering aan deze gezellige middag.

Wil jij ook een babyshower organiseren voor je zus of vriendin, maar weet je niet waar te beginnen? Ik sta je graag bij met de praktische organisatie en het bedenken van passende activiteiten. Neem contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking!