“Advies” over jullie bruiloft dat echt bullshit is!

Wanneer jullie bezig zijn met het voorbereiden van jullie bruiloft, krijgen jullie van jan en alleman gevraagd en ongevraagd advies. Vaak goedbedoeld, maar vaak ook uiterste bullshit. Want dit advies komt vanuit hun oogpunt, hoe zij vinden dat een bruiloft hoort te zijn.

Maar jullie bruiloft is van jullie! Dus die gaat lekker op jullie manier.

Daarom in dit blog 8 mythes over hoe je bruiloft eruit hoort te zien.

Je trouwdag is de mooiste dag van je leven

Ik hoop zeker dat het één van je mooiste dagen zal zijn. Maar er zijn nog zoveel andere toffe dingen in het leven! Geniet dus van jullie bruiloft, maar maak het ook niet belangrijker dan het is.

Een grote valkuil hierbij is om te doen wat (je denkt dat er) van je verwacht wordt. Jullie bruiloft draait om júllie en moet dan ook jullie als stel weerspiegelen. Past een grote sprookjesbruiloft niet bij jullie? Gewoon niet doen! Doe wat bij jullie past en wat voor jullie goed voelt.

Wel is het een goed idee om een plan op te stellen voor de voorbereidingen en de dag zelf. Hierdoor zorg je ervoor dat de voor jullie belangrijke zaken geregeld worden en hou je het overzicht. Ook een tijdsplanning voor de dag zelf (ook wel draaiboek genoemd) zorgt voor houvast. Maar schiet niet direct in de stress wanneer iets niet geheel volgens plan verloopt. Zolang de grote lijnen bewaard blijven, is een klein detail het echt niet waard om over in te zitten. Ga je dat echt over 10 jaar nog onthouden?

Zijn jullie zelf niet zo organisatorisch onderlegd, of hebben jullie het al druk genoeg? Dan is het zeker geen overbodige luxe om iemand in te schakelen die jullie bij de volledige planning of de coördinatie van de dag zelf bijstaat. Zo kunnen jullie met een gerust hart genieten van de dag, terwijl jullie weten dat de zaken die voor jullie belangrijk zijn in de gaten worden gehouden.

Je moet iedereen die je kent uitnodigen

Als jullie dat willen en er het budget voor hebben, vooral doen. Maar voel je niet verplicht die verre achterneef, vriendin van je moeder, of die oom bij wie je je stiekem ongemakkelijk voelt uit te nodigen.

Want zeg nou zelf, word je er echt gelukkig van als je de hele dag opgescheept zit met dat familielid dat ongepaste opmerkingen maakt? Of die collega waar je eigenlijk niets mee hebt? Daarbij kost iedere gast die je uitnodigt geld (eten, drinken, taart). Wil je dat geld echt besteden aan iemand die je er liever niet bij hebt?

Nodig alleen die mensen uit die jullie dag mooier maken! Dan wordt het zeker een feestje!

Het wordt makkelijker de gastenlijst te beperken wanneer jullie kiezen voor een intieme bruiloft op een niet al te grote locatie. Bij commentaar of protest kun je dan makkelijk de ‘schuld’ geven aan de beperkte ruimte. Maar waarom zeg je niet gewoon iets als, “Hoe leuk het ook zou zijn om iedereen uit te nodigen, moeten we weloverwogen keuzes maken en kunnen we helaas niet iedereen uitnodigen,” of, “We hebben gekozen voor een knusse bruiloft met beperkte gastenlijst.”

Foto door Jakob Owens

En ontkom je er echt niet aan bepaalde mensen uit te nodigen, wijs dan iemand die je vertrouwt aan om op die persoon te letten. Zo wordt ie een beetje in het gareel gehouden zonder dat jij je daar druk om hoeft te maken. En bedenk: met al je leuke gasten ga je gewoon een topdag hebben!

Taart hoort erbij

Foto door Brooke Lark

Ik hou wel van taart! Houden jullie niet van zoetigheid? Kies dan voor hartige versnaperingen. Bijvoorbeeld een goed gevulde borrelplank. Het pronkstuk kan dan een taart zijn, opgebouwd uit verschillende kazen. Je kunt hierbij zelfs een aansnijmoment doen!

Een andere optie is een sweet table, waar jullie gasten zelf een bordje lekkers kunnen samenstellen. Of wat dacht je van een champagnetoren?

Zoveel mogelijkheden!

Je moet in het wit en op sjiek trouwen

Als dit bij jullie past, waarom niet? Belangrijker is echter dat jullie je prettig voelen in jullie outfits. Kies kleren die bij jullie passen en waarin jullie je mooi en feestelijk voelen!

Ik heb hierover een aantal blogs geschreven die jullie op weg kunnen helpen. Lees deel 1, deel 2 en deel 3 via deze links.

Ook werk ik vanuit Lobsters for Life momenteel aan een toffe styled shoot waarin we laten zien dat je echt niet braaf en maagdelijk hoeft te trouwen, als dit niet bij jullie past! Later meer hierover 😉

Foto door Judith Frische
Kleding & accessoires door Silvermoon Threads

Bruiloften zijn per definitie heel erg duur

Je hoort vaak iets in de trant van, “als je zegt dat het voor een bruiloft is, wordt het gelijk twee keer zo duur.” Dat lijkt misschien zo, maar bedenk dat je dit vergelijkt met je dagelijkse aankopen. Dan koop je wat in de winkel verkrijgbaar is en vergelijk je vaak verschillende merken en winkels met elkaar.

Foto door Diane Helentjaris

Bruiloften zijn echter – meestal – maatwerk. Hierin gaat meer tijd, werk, en daardoor geld zitten. Ook zijn veel trouwleveranciers zelfstandig ondernemers die hun brood verdienen met jullie opdracht. Al het werk dat zij voor jullie verzetten – en de tijd die zij hierin steken – moet betaald worden.

In principe kun je het zo duur maken als je wilt. Wel is het goed vanaf het begin duidelijk te hebben wat jullie kunnen en willen uitgeven. Kies daarnaast welke onderdelen jullie belangrijk vinden en waar jullie dus eventueel meer geld aan willen uitgeven.

Hebben jullie het totale budget bepaald en hierin een globale verdeling gemaakt qua prioriteit? Laat je dan niet verleiden boven jullie budget te gaan shoppen. Maak duidelijke afspraken met elkaar en met de persoon of personen die jullie bijstaan met de planning. Zorg ook dat dit bespreekbaar blijft.

Zonder [achterhaalde traditie] is het geen echte bruiloft

Mag ik even lachen?

Het enige dat moet bij een bruiloft, is de wettelijke ceremonie. En zelfs die kun je grotendeels naar jullie stijl aanpassen. Al het andere is aankleding, en daarin kiezen jullie wat bij jullie past.

Elkaar niet zien de avond van tevoren? Prima als jullie dat romantisch vinden. Weet je echter van jezelf dat je dan echt geen oog dicht doet? Gewoon niet doen. In dit blog geef ik enkele voorbeelden van bekende tradities en hoe je deze naar je hand kunt zetten.

Foto door Guanfranco G via Unsplash

Heb je nu toch zo’n bemoeizieke tante die toch echt vindt dat je [wat dan ook] per se moet doen? Wimpel haar vriendelijk maar beslist af door iets te zeggen als, “Wat lief dat je zo met ons meedenkt! We zullen je suggestie zeker meenemen en kijken of dit bij onze visie voor de dag past.”

Een weddingplanner is een overbodige luxe

Foto via Sourced.co

Het plannen van een bruiloft kan overweldigend zijn, vooral als jullie allebei werken. Wist je dat het plannen van een bruiloft gemiddeld 200 tot 300 uur duurt? (Dit uiteraard afhankelijk van jullie wensen.) Waar vind je die tijd naast jullie baan, families, hobbies en sociale leven? Dit wordt vaak onderschat.

Door een weddingplanner in te huren, kun je genieten van de ervaring terwijl je weet dat op alle details wordt gelet.

En dat is eigenlijk onbetaalbaar!

Een trouwfotograaf is veel te duur

Helemaal prima als je je gepensioneerde Ome Henk de foto’s wilt laten maken, maar verwacht niet de gelikte trouwplaatjes die je op Insta en diverse blogs voorbij ziet komen.

Trouwfotograaf zijn is een vak. Een trouwfotograaf heeft geïnvesteerd in goede apparatuur, zowel qua camera als qua software, en vaktechnische kennis. Vaak blijven ze in zichzelf investeren door cursussen en workshops. Dit alles zie je terug in de kwaliteit van de foto’s.

Foto door Paul Rous

En bedenk je dat al jullie mooie, intieme, emotionele momenten maar één keer vastgelegd kunnen worden.

Hoe vind je nu de beste trouwfotograaf binnen jullie budget? Bepaal eerst voor jullie zelf wat jullie exact willen, zowel qua stijl als qua eindproduct. Willen jullie een formele reportage of een meer journalistieke weergave van de dag? Willen jullie een groot en dik album, of enkele toffe afdrukken om in huis op te hangen? Moet de fotograaf de hele dag aanwezig zijn, of slechts bij bepaalde onderdelen? Schrijf dit alles op en bekijk wat voor opties verschillende fotografen in jullie gewenste stijl bieden.

Advies dat geen bullshit is

Zoals gezegd is het belangrijkste dat jullie trouwdag een weerspiegeling is van jullie als stel. Willen jullie inspiratie opdoen, maar willen jullie niet verzanden in mainstream trends? Kom dan op 8 oktober naar Lobsters for Life – koop je tickets hier!

En willen jullie iemand die compleet achter jullie staat en jullie helpt jullie dag te realiseren zoals jullie dat willen? Boek dan een vrijblijvende kennismaking in mijn agenda!

Coverfoto door Frame Harirak.

1 gedachte over ““Advies” over jullie bruiloft dat echt bullshit is!

Reacties zijn gesloten.