Lobsters for Life, Not your average weddingfair

Het is jullie vast niet ontgaan op mijn social media: samen met een toffe compagnon organiseer ik de eerste echt alternatieve trouwbeurs van Nederland en België!

In dit blog een introductie.

Bruidspaar loopt op straat. De bruid heeft kort haar en dragt een rood boeket. De bruidegom heeft opgerolde mouwen en draagt een gilet.
Foto via Wool & Water

Korte achtergrond van het huwelijk

Het huwelijk is al duizenden jaren een belangrijk instituut in verschillende culturen over de hele wereld. De oorsprong van het huwelijk is niet precies bekend, maar het lijkt erop dat het in de vroege menselijke samenlevingen ontstond als een manier om families en stammen te verenigen, of om economische en politieke banden tussen groepen te smeden.

In de loop van de geschiedenis hebben verschillende culturen verschillende huwelijksrituelen en -tradities ontwikkeld. In sommige gevallen was – en is – het huwelijk een zakelijke overeenkomst tussen families, terwijl het in andere gevallen een romantische en spirituele verbintenis tussen twee mensen is.

Inmiddels is de betekenis en het doel van het huwelijk veranderd en geëvolueerd. Tegenwoordig wordt het huwelijk vaak gezien als een persoonlijke keuze en een symbool van liefde en verbondenheid tussen twee mensen.

Huwelijkstradities in Nederland

In Nederland zijn er verschillende huwelijkstradities die door de jaren heen zijn ontstaan en veranderd. Zo verwacht men nog steeds dat de man het aanzoek doet, waarbij hij op één knie gaat en een verlovingsring geeft. Ook hangen er aan de dag zelf vele verwachtingen, van het elkaar niet zien vanaf de voorgaande avond tot het gooien van rijst of confetti en het aanwijzen van bruidsmeisjes en -jonkers.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze tradities niet verplicht zijn en dat het bruidspaar zelf kan bepalen welke tradities zij willen volgen tijdens hun bruiloft. Daarnaast stammen veel van deze tradities uit ouderwetse, patriarchale overtuigingen die vasthouden aan hetero-normatieve genderidentiteiten. Niet echt meer van deze tijd, toch?

Veel bruidsparen voelen dan ook druk om zich aan heersende tradities en trends te houden. Dit zie je ook terug wanneer je een trouwbeurs bezoekt. Zonde van jullie tijd en geld, vinden wij.

De situatie in Nederland

Zo heeft Marieke van Beleef Jullie Bruiloft regelmatig op een trouwbeurs gestaan. Gaandeweg begon ze zich steeds meer te ergeren aan hoe 13-in-een-dozijn alles rondom trouwen is. En hoe nog steeds alles is gericht op hetero stellen. Daar is niets mis mee, wij zijn zelf ook hetero, maar dit is zeker niet inclusief. Vooral in Nederland, het eerste land dat het huwelijk openstelde voor niet-hetero stellen, mag het anno 2023 toch echt wel wat anders.

Twee bruiden kijken elkaar liefdevol aan. De ene bruid draagt een driedelig pak met stropdas, de andere een shirt met bretels en strikje.
Foto via Wool & Water

Zo fotografeerde zij vorig jaar het huwelijk van Rick en Morris. Voorafgaand hieraan bezochten zij een trouwbeurs, waarbij zij zich behoorlijk buitengesloten voelden. Zo werd er geadverteerd met “herenring gratis”. Hoe werkt dit bij dit stel? Ook hadden ze een paar vriendinnen mee en regelmatig kregen ze de vraag wie van deze gezellige dames de bruid was. Uiteindelijk hebben ze lekker hun eigen plan getrokken, maar dit had wel wat voeten in de aarde.

Wat ook stuitend is, is dat in de trouwmode nog steeds lang, dun en wit de norm is. Val jij daarbuiten, dan heb je het nakijken. Dit terwijl het gros van de mensen überhaupt niet in dat smalle hokje past. Waarom bij trouwmode dan wel?

Lobsters for Life wil dit anders doen

Daarom heeft Marieke haar krachten met mij gebundeld. Samen organiseren wij Nederlands eerste echt alternatieve trouwbeurs: Lobsters for Life, Not your average weddingfair. Wij gaan een beurs neerzetten waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht huidskleur, geaardheid, of wat dan ook.

Hierbij richten wij ons nadrukkelijk op die stellen, waar de geldende tradities niet bij passen. De huidige trouwbeurzen in Nederland tonen namelijk nog altijd een heel standaard beeld van witte jurken, brave pakken en vooral heel neutraal qua kleur en aankleding. Bij ons zie je de donkere paletten, maar ook juist de heel kleurrijke types. Ook deze mensen willen trouwen en ook deze mensen verdienen een bruiloft die hun stijl en opvattingen weerspiegelt. Je kunt je geld maar één keer uitgeven, dus waarom zou je concessies doen?

Stoer bruidspaar in Sonsbeekpark Arnhem
Foto door Paul Rous
Twee bruidegommen poseren met hun hond op een brug.
Foto via Wool & Water

Lobsters for Life vindt plaats op zondag 8 oktober in de Hall of Fame in Tilburg. Kaartverkoop is inmiddels gestart; de early bird tickets gaan als warme broodjes, dus wil je nog voor het voordelige tarief van €9,95 per persoon, aarzel dan niet te lang!

Mocht je nou niet gaan trouwen, maar ons wel een warm hart toedragen, dan kunnen jullie ons ook steunen met een kleine donatie via onze Ko-Fi pagina. Dit gebruiken wij om onze marketing te bekostigen.