Jullie trouwdag zit eraan te komen en jullie hebben (bijna) alles al geregeld. Super! Nu is het zaak dit in een voor jullie handige dagindeling te gieten. Niet geheel onbelangrijk hierbij: wanneer zie je elkaar voor het eerst? In tegenstelling tot wat jullie (groot)ouders misschien zeggen, zijn hierbij verschillende mogelijkheden.
Ik zet ze graag voor jullie op een rijtje.
Thuis opgehaald worden
Dit is de meest traditionele keuze: de een haalt de ander op, bij voorkeur bij het ouderlijk huis. Wanneer je hiervoor kiest, slaapt degene die opgehaald wordt de nacht ervoor in het ouderlijk huis.
Veel ouders zullen hieraan veel waarde hechten. Ook is het voor hen speciaal om hun kind nog eenmaal “thuis” te hebben.
Het heeft ook wel iets romantisch: je aanstaande belt – een beetje zenuwachtig – aan, boeket in de aanslag. Symbolisch maak je de overstap van kind van je ouders naar het huwelijk.
Aan de andere kant, misschien wonen je ouders wel te ver weg om dit praktisch uitvoerbaar te maken. Of misschien voel je er helemaal niet zo prettig bij. Wat zenuwen op de dag zelf zijn heel normaal, en in je ouderlijk huis bestaat de kans dat je ouders meer gaan “moederen” dan wenselijk is.
Tip: spreek vooraf duidelijk je verwachtingen uit. Ook kan het handig zijn als er op de ochtend zelf een vriend(in) aanwezig is als buffer.
Elkaar voor het eerst zien bij de ceremonie
Deze optie zie je nog steeds het vaakst. De ene partner komt binnen nadat de gasten hun plek hebben opgezocht en wacht vervolgens met gepaste spanning op de andere partner.
Beide partners kunnen ervoor kiezen alleen binnen te komen, of begeleid door een voor hen speciaal persoon, bijvoorbeeld een van de ouders.
Van weerszijden van het gangpad vinden hun blikken elkaar voor het eerst die dag. Het wordt nu echt: ze gaan trouwen. Meestal wordt hier menig traantje weggepinkt.
Dit gaat vaak gepaard met een hoop emotie. Er valt even een grote spanning van je af en je beseft je dat dit het is. Je bewondert elkaar terwijl jullie elkaar naderen.
Romantiek ten top!
Nadeel: je eerste reactie is gelijk voor een publiek. Waar de een dit aandoenlijk vindt, voelt de ander zich hierbij mogelijk enorm opgelaten.
Samen klaarmaken
Misschien vinden jullie de traditie van het elkaar pas zien bij de ceremonie wel ouderwets. Of stelt het jullie gerust de dag samen te beginnen. En waarom zou je extra stress toevoegen aan een toch al drukke dag? Nergens staat geschreven dat jullie per se de nacht voor jullie bruiloft apart moeten zijn!
Het voordeel van het samen klaarmaken is dat jullie dit in jullie vertrouwde omgeving kunnen doen. Begin de dag met een romantisch ontbijtje en geniet van dit rustige momentje samen. Tip: laat dit bezorgen, zodat jullie niet zelf in de keuken hoeven te staan. In Arnhem en omgeving kun je bijvoorbeeld bij Walt heerlijke ontbijtjes bestellen!
Na het samen klaarmaken kunnen jullie ervoor kiezen apart binnen te komen bij de ceremonie, of dat ook samen te doen. Het is maar net wat je wilt en wat voor tradities en symboliek je in jullie dag wilt verwerken.
First look
Een mooie combinatie van bovenstaande opties is de zogenoemde first look. Jullie maken je apart van elkaar klaar, maar hebben voorafgaand aan de ceremonie een momentje met enkel jullie tweetjes. Zo kunnen jullie elkaar in alle rust begroeten en bewonderen. En zo zijn de eerste zenuwen ook weg, voordat de ceremonie daadwerkelijk begint.
Ook in dit geval kunnen jullie ervoor kiezen samen binnen te komen bij de ceremonie, of toch meer traditioneel apart. Kiezen jullie voor dit laatste, dan is het moment van elkaar zien bij de ceremonie zeker niet minder betekenisvol!
Tip: vraag jullie fotograaf (en eventueel videograaf) jullie first look vast te leggen. De foto’s van dit moment zijn vaak heel emotioneel en romantisch. Daar kijken jullie later graag op terug! En een goede fotograaf of videograaf doet dit op een manier dat jullie je niet bekeken voelen.
Uiteindelijk ligt het antwoord op de vraag “Wanneer zie je elkaar voor het eerst?” bij jullie. Doe vooral waar jullie je prettig bij voelen en laat je nergens toe verplichten.
Nog geen idee voor welke optie jullie gaan? Geen probleem. Bij het opstellen van de dagindeling komt het antwoord vaak vanzelf. Ik sta jullie hierin graag bij. Boek een vrijblijvende kennismaking in mijn agenda om de mogelijkheden te bespreken!
Foto op frontpage: Paul Rous