Help! Mijn familie walst over me heen!

Toen een nicht van me ging trouwen, vielen sommige familieleden erover dat zij en haar man niet voor de kerk gingen trouwen. Mijn oma (in de 80, katholiek) zei toen, “maar dat moeten jullie toch helemaal zelf weten?!” Dat vond ik nou ook. Dat wij uit een katholieke familie komen, wil niet zeggen dat een kerkelijk huwelijk bij ons allemaal past.

Maar ja, wat als jullie families nogal dominant en stellig zijn in hun opvattingen over hoe jullie dag eruit hoort te zien? In dit artikel geef ik een paar voorbeelden van situaties die kunnen voorkomen, met tips hoe hier diplomatiek mee om te gaan.

En onthoud: soms moet je gewoon je poot stijf houden. Het is jullie bruiloft, dus jullie bepalen!

Mijn ouders staan erop dat ik de avond ervoor bij hen slaap

Traditie wil dat het bruidspaar de nacht voor de bruiloft niet bij elkaar slaapt. Als je nog niet samenwoont is dat makkelijker geregeld, maar tegenwoordig woon je vaak al samen voordat je gaat trouwen. In een ander artikel ga ik in op een aantal tradities, dus dat zal ik hier niet doen.

Misschien vind je het wel gezellig nog een keer in je ouderlijk huis te overnachten. Je kunt er dan natuurlijk een speciale avond met je ouders van maken, door bijvoorbeeld lekker te eten (buiten de deur of makkelijk laten bezorgen) en ze een klein cadeautje te geven.

Maar wat als je er, om wat voor reden dan ook, niet op zit te wachten? Mijn tip: probeer vooral niet uit te leggen waarom je niet bij je ouders wil overnachten. Dit kan verkeerd vallen en je loopt het risico dat ze gaan proberen je te overtuigen van hun standpunt.

Foto door Ann Danilina

Wil je gewoon thuis slapen met je aanstaande? Gewoon doen.

Een logeerpartijtje met een paar goede vriendinnen is ook een leuk alternatief. Let er wel op dat het niet té gezellig wordt en dat je genoeg slaap krijgt! Je wilt je trouwdag niet beginnen met een kater of slaapgebrek…

Mijn familie wil inspraak in de gastenlijst

Vanzelfsprekend wil iedereen die je kent uitgenodigd worden voor jullie speciale dag. Jullie bepalen echter hoe groot of hoe klein jullie bruiloft wordt. Ook bepalen jullie wie jullie er echt bij willen hebben. De rest is bijzaak.

Wat maakt het uit dat je moeder haar beste vriendin erbij wilt hebben? Wat is jóuw band met haar? Is ze een soort van surrogaat-tante? Nodig haar vooral uit. Maar is ze meer een vage kennis, voel je dan vooral niet verplicht.

Soms moet je gewoon je poot stijf houden. Het is jullie bruiloft, dus jullie bepalen!

Tip: maak een lijst van de personen zonder wie jullie bruiloft niet gevierd kan worden. Hou hierbij rekening met jullie budget, locatie en hoe groot jullie het willen.

Maak vervolgens een lijst met personen die jullie willen uitnodigen, mocht er extra ruimte zijn, zowel qua budget als locatie. Je kunt hierbij natuurlijk ook onderscheid maken tussen dag- en avondgasten.

Foto door Immo Wegmann

Onze ouders willen de stijl van onze bruiloft bepalen

Dit is een lastige, vooral als ze bijdragen in de kosten. Desondanks zou ik hier echt mijn poot stijf houden. Het is jullie dag en jullie moeten er met plezier op terugkijken. Een tactvolle manier om inspraak van derden af te wijzen is door iets te zeggen als, “dat is een goed idee; ik moet kijken of dit bij ons beeld voor de dag past”.

Een guilty pleasure van mij is Say Yes to the Dress, niet alleen de originele versie, maar ook die van andere locaties. Hoe vaak zie je daar niet een moeder, oma of zus die denkt te kunnen bepalen wat de bruid zal dragen? Prima, als hun smaken nagenoeg overeenkomen, maar meestal leidt het tot stress bij de bruid. Een mooi voorbeeld vond ik een aflevering van de Atlanta-versie een paar jaar geleden, waarin Lori de moeder van de bruid apart nam. Ze vroeg aan haar waarom ze haar dochter haar wil probeerde op te leggen. “Ik heb zelf mijn trouwjurk niet kunnen uitzoeken,” gaf de moeder toe. Haar moeder en schoonmoeder hadden destijds bepaald wat ze zou dragen en ze had zich daar doodongelukkig in gevoeld. Ze zag dit als een tweede kans. “Zie je niet dat je je dochter nu hetzelfde aandoet?” vroeg Lori haar. Ze draaide als een blad aan een boom om.

Foto door Charisse Kenion

Het kan in dit geval ook helpen één of meerdere personen in jouw kamp te hebben. Een tijdje geleden mocht ik met een van mijn beste vriendinnen mee voor haar jurk. Ik en een andere vriendin die meeging hadden al een beetje een idee wat haar mooi zou staan. Toen we bij haar kwamen vroegen we haar waar ze zelf aan zat te denken en we bleken toen al op één lijn te zitten. Haar moeder had echter een ander beeld in haar hoofd, en bleef in de winkel maar kijken naar het rek met de soepel vallende boho-jurken. Ze was zelf eind jaren ’70 getrouwd en vond die stijl heel mooi. Haar dochter is echter nogal petieterig en zou helemaal verzuipen in zo’n jurk! Mijn andere vriendin en ik hebben haar met zachte hand de juiste richting op gestuurd.

Mijn familie schiet onze visie compleet af!

Foto door Guanfranco G

Het kan lastig zijn als jullie persoonlijke stijl afwijkt van wat jullie families verwachten. In Nederland zijn we toch nog altijd wat voorzichtig en braaf, vooral waar het om bruiloften gaat. Veel mensen zullen iets zoets en traditioneels verwachten, met misschien wat trendy accenten.

Wanneer jullie stijl niet zoet en traditioneel is, kan dit voor wrijving zorgen bij jullie gasten. En hierdoor kun je je haast gedwongen voelen in te binden. Niet doen! Jullie bruiloft is de dag bij uitstek om helemaal om jullie te laten draaien. Als jullie stoere rockers zijn, ga je je toch niet op je gemak voelen in een brave pastel omgeving? En wanneer jullie bekend staan als een kleurrijk koppel, dan past boho in aardetinten toch helemaal niet?

Als iemand in jullie omgeving blijft komen met goedbedoelde adviezen, kan het helpen om iets te zeggen in de trant van, “wat leuk dat je zo enthousiast meedenkt! We hebben echter een specifiek beeld voor ogen, en dit idee past daar helaas niet bij.”

Foto door Paul Rous

Uiteindelijk zullen jullie gasten naar jullie bruiloft komen voor jullie, niet voor een specifieke stijl. En hoe mooi is het wanneer ze bij aankomst zeggen, “wow, dit past echt zo bij jullie!”

Hoe dan ook kan ik me voorstellen dat het vermoeiend is dit soort discussies en vragen (hoe goed bedoeld ook) herhaaldelijk tegen te komen. Als jullie weddingplanner ben ik sowieso jullie klankbord hierin. Ook schroom ik er niet voor bemoeizuchtige familieleden op vriendelijke, maar ferme manier erop te wijzen dat jullie bruiloft volgens jullie plan zal verlopen.

Benieuwd hoe ik jullie ook hierin kan bijstaan? Plan een vrijblijvende kennismaking in!

Foto op frontpage: Camila Quintero Franco