Je lief heeft eindelijk de grote vraag gesteld! Of misschien hebben jullie tijdens een goed gesprek besloten jullie liefde en verbintenis formeel te laten vastleggen. Gefeliciteerd!
Neem vooral even een momentje om te genieten van deze nieuwe stap in jullie relatie. Jullie zullen het snel genoeg druk genoeg krijgen.
Misschien beginnen jullie vol goede moed met het plannen van jullie bruiloft. Of misschien loopt je hoofd nu al over. Wat de situatie ook is, het is verstandig een en ander op een rijtje te zetten. Maar waar begin je met plannen?
1. Stel die prioriteiten
Voordat je anderen bij jullie trouwplannen gaat betrekken, is het belangrijk dat jullie samen op één lijn zitten. Neem dus de tijd om te bespreken hoe je jullie trouwdag voorstelt. Schrijf voor jezelf op wat voor jou belangrijk is en vergelijk dit met het lijstje van je partner.
Probeer samen tot een top 3 te komen van zaken die jullie allebei willen op jullie bruiloft, en een apart lijstje met zaken waarover een compromis gesloten kan worden.
2. Budget
Jullie prioriteiten zullen mede jullie budget bepalen. Mogelijk hebben jullie al gespaard voor de grote dag, of zijn jullie van plan een langere verloving te hebben, zodat jullie nog wat kunnen sparen. Of misschien dragen jullie (groot)ouders bij in de kosten.
Probeer op dit punt in het planningsproces vast te leggen wat jullie maximaal kunnen en willen uitgeven aan jullie bruiloft. Dit helpt jullie in het maken van keuzes gedurende de verdere voorbereiding.
Tip: reken uit wat jullie droombruiloft zou kosten. Waarschijnlijk gaan jullie hierbij over jullie budget heen. Bepaal dan welke onderdelen van jullie droombruiloft het belangrijkst zijn en op welke onderdelen jullie kunnen besparen om binnen budget te blijven.
3. Datum
Soms weten jullie al direct wat jullie trouwdatum moet worden. Misschien de datum van jullie eerste date. Of een numeriek mooie datum. Ligt jullie trouwdatum niet direct voor de hand? Geen paniek.
Bedenk in wat voor seizoen jullie willen trouwen – zie hiervoor ook jullie prioriteiten onder punt 1. Misschien hebben jullie een bepaald thema of specifieke look in gedachten die goed past bij een bepaald seizoen of maand. Of misschien ben je, zoals ik, een enorme koukleum en past een winterbruiloft absoluut niet bij je.
Wanneer jullie niet direct een specifieke datum in gedachten hebben, kunnen jullie op dit punt een aantal mogelijke data noteren. Die kun je dan meenemen naar stap 4.
Tegenwoordig zit je ook echt niet meer vast aan een weekend. Dat scheelt vaak ook in de kosten en beschikbaarheid van jullie leveranciers. Als jullie kiezen voor een doordeweekse dag, zorg dan wel dat jullie gasten op tijd op de hoogte zijn, zodat de nodige zaken (verlof, oppas) geregeld kunnen worden. Het zou jammer zijn als je getuige geen vrij kan krijgen, toch?
4. Locatie
Hebben jullie een geweldige locatie op het oog? Neem dan zo snel mogelijk contact op om te kijken of jullie gewenste datum nog beschikbaar is. Ook is het verstandig om te informeren naar de tarieven. Zijn jullie flexibel met jullie trouwdatum, dan hebben jullie waarschijnlijk wat meer keuze.
Nog geen idee waar jullie willen trouwen? Of weten jullie nog niet of jullie ceremonie en feest op dezelfde of verschillende locaties willen houden? Kijk dan naar jullie lijstjes van stap 1.
Wat vinden jullie belangrijk aan de dag? Wat voor locatie past bij jullie visie? Wil je de locatie zelf kunnen versieren, of laat je de decoratie aan de locatie over? Ook jullie budget speelt hierbij een rol. Houd goed voor ogen wat jullie willen besteden aan de locatie en beperk je zoektocht tot locaties die binnen dit budget vallen.
5. Gastenlijst
Als het goed is hebben jullie bij stap 1 al besproken of jullie een grote of intieme bruiloft willen. Maar wat is groot en wat is intiem? Dat is uiteindelijk aan jullie. Over het algemeen geldt 30-50 gasten als intiem; vanaf ongeveer 150 mag je wel van een grotere bruiloft spreken.
Tip: maak verschillende lijsten. Eentje van de mensen die absoluut niet mogen ontbreken op jullie bruiloft. Hieronder vallen ook diegenen die jullie als getuigen zullen vragen. Vervolgens een lijst van mensen die jullie willen uitnodigen mochten locatie en budget dit toelaten.
Extra tip: maak ook een lijstje (hopelijk is dit een korte) van mensen die jullie zeker niet op jullie bruiloft willen hebben. Zo hou je de dag gezellig.
Wanneer jullie deze eerste stappen hebben gezet, kunnen jullie verder met het invullen van de details.
Duizelt het jullie? Kan ik me goed voorstellen! Gelukkig ben ik heel georganiseerd en help jullie graag met de voorbereidingen. Zo kunnen jullie wel genieten van de voorpret, zonder de stress die daarbij komt kijken. Plan een vrijblijvende kennismaking in om te zien of we een match zijn!
Foto bovenaan door Micheile Henderson.
2 gedachten over “Waar begin je met plannen?”
Reacties zijn gesloten.