Na weken kwakkelen, kou en zelfs natte sneeuw en hagel, begint het nu eindelijk lente te worden. Een aantal watervogels bij mij in de straat zit te broeden, het wordt iets warmer en zonniger, en bomen staan in bloei. Dat laatste kan nog best problematisch zijn als je, zoals ik, hooikoorts hebt. Niezen, jeukende ogen, snotteren, benauwdheid… zeker geen pretje!
Bij mij werd als kind hooikoorts vastgesteld, maar vooral als tiener en begin twintiger had ik hier veel last van. Een groot deel van het jaar slikte ik dagelijks pillen en gebruikte ik de hele dag door neusspray en oogdruppels in de hoop op enige verlichting. Avondjes stappen waren ook niet altijd mogelijk vanwege benauwdheid en toen nog rokerige kroegen.
Met gala’s en eindexamenfeesten, die veelal in de piekperiode van het hooikoortsseizoen plaatsvinden, moest ik dan ook altijd goed uitkijken wat betreft de locatie en mijn make-up en alert zijn met mijn medicatie.
Gelukkig kon ik jaren geleden, ik studeerde nog, immunotherapie ondergaan bij een specialist in Arnhem/Nijmegen, waardoor mijn klachten drastisch verminderd zijn. Een hele opluchting. Hierdoor kon ik laatst deze foto maken op een grasveld en met een bloeiende boom.
Maar wat nu als je wilt gaan trouwen, maar jij of je partner heeft last van hooikoorts?
De makkelijkste oplossing zou natuurlijk zijn om buiten het hooikoortsseizoen te trouwen, maar dat is niet altijd haalbaar. Sowieso is het weer/klimaat de laatste jaren zo onberekenbaar, dat zelfs in de herfst of winter nog planten of bomen kunnen bloeien waar je allergisch voor kunt zijn.
Ook kan het zo zijn dat een datum in het voorjaar speciale betekenis voor jullie heeft; jullie hebben elkaar toen ontmoet, of er heeft een andere voor jullie belangrijke gebeurtenis plaatsgevonden waarbij jullie stil willen staan. Of jullie houden gewoon van het kleurenpalet van het voorjaar, of jullie droomlocatie heeft alleen dan nog beschikbaarheid.
Beïnvloed wat je kunt.
Zorg voor alternatieven voor de rest.
Wat de reden ook is, hooikoorts hoeft jullie trouwdag niet te verpesten. Daarom heb ik 5 tips voor jullie verzameld om hooikoorts het hoofd te bieden op jullie grote dag.
1. Medicatie*
*Let op: ik ben geen arts, maar spreek hier enkel uit eigen ervaring.
Je gebruikt waarschijnlijk medicatie als pillen, neusspray en/of oogdruppels. Gebruik deze trouw volgens voorschrift in de aanloop naar de dag. Zo heb je een goede basis in je systeem van antihistamine om het scherpe randje eraf te halen.
Overleg ruim van tevoren met je huisarts of specialist of aanvullende medicatie mogelijk is. In sommige gevallen kan er een tijdelijke booster voorgeschreven worden. Zorg er ook voor dat je de medicatie op de dag zelf bij je hebt, om bijvoorbeeld een dosis neusspray of oogdruppels tussendoor te kunnen nemen.
Tip: vraag je getuige om dit bij de hand te houden in je emergency kit. Voeg hier ook een insectenpen aan toe voor het geval zich een insectensteek voordoet.
2. Locatie
Een buitenlocatie, hoe mooi ook, is bij hooikoortsklachten niet aan te raden. Het zou namelijk zonde zijn als jij of je partner door de ceremonie heen zit te snotteren – en niet van emotie! Ook staat dit zeker niet mooi op de foto’s.
Beter kies je voor een mooie binnenlocatie, eventueel met grote ramen of een serre die een mooi uitzicht biedt. Je kunt dan altijd de trouwreportage nog buiten laten plaatsvinden. Het maakt daarbij namelijk minder uit of je tussendoor moet niezen of je neus snuiten. Ook kan make up bij de trouwreportage eventueel tussendoor worden bijgewerkt.
Wil je toch per se in de buitenlucht trouwen? Bezoek de locatie dan van tevoren en vraag wat voor planten en bomen er in de directe omgeving staan en wanneer ze bloeien. Vraag specifiek naar de situatie rondom jullie gewenste datum. Hooikoortsradar is hierbij een handige tool en verwijst ook naar een overzichtelijke pollenkalender. Zijn dit niet de pollen waar jij (extreem) op reageert? Dan kun je overwegen het risico te nemen. Zie dan wel tip 1.
Een andere optie is een locatie aan het water, bijvoorbeeld een meer, grote plas of rivier. Vaak komt de wind hier vanaf het water, waardoor er minder pollen circuleren. Hierbij blijft er echter altijd een risico bestaan. Vraag je af of dit het waard is. En hou bij een strandlocatie rekening met duingras – daar bleek ik dus onverwacht ernstig allergisch voor te zijn!
3. Make-up
Kies waar mogelijk voor waterproof make-up, vooral wat betreft mascara en eyeliner. Je ogen zullen mogelijk wat meer tranen, dus dan is het handig wanneer je make-up hiertegen bestand is.
Vaak zul je enige tijd van tevoren een proefmake-up doen. Controleer hierbij niet alleen of de make-up een paar tranen aan kan, maar kijk ook hoe je huid erop reageert. Zo kan ik de meeste foundations niet verdragen, omdat hier parfums in zitten. En je wilt niet met een gezicht vol uitslag op huwelijksreis, toch?
Tip: hoe moe je aan het einde van jullie trouwdag ook bent, neem de tijd om je gezicht goed te reinigen en te voorzien van een voedende nachtcrème. Zo straal je de dag na je bruiloft ook nog!
4. Menu
Mensen met hooikoorts hebben vaak ook last van zogenoemde kruisreacties. Zo heb ik een hele waslijst aan voedselallergieën die verband houden met hooikoorts. Vanwege de immunotherapie is mijn reactie relatief mild, maar nog steeds vervelend.
Tijdens het hooikoortsseizoen kan je reactie heviger zijn dan daarbuiten, dus het is verstandig hiermee rekening te houden. Geef bij je cateraar of locatie (wanneer catering inclusief is) aan welk voedsel problematisch is, zo kunnen zij samen met jullie tot een passend en veilig menu komen.
5. Sterke geuren
Sterke geuren zoals parfums of bepaalde bloemen kunnen een allergische reactie versterken of veroorzaken. Overleg met je bloemist welke bloemen passen bij jullie stijl en visie, maar niet sterk ruiken. Dit geldt zowel voor het boeket als het verdere bloemwerk. Hou er rekening mee dat geurkaarsen ook een vervelende reactie kunnen opwekken. Kies dan liever voor geurloze of LED-kaarsen.
Kies voor jezelf een parfum uit dat niet al te sterk ruikt en dat je gewoonlijk ook kunt verdragen tijdens de piek van het hooikoortsseizoen. Vraag belangrijke gasten, met wie je veel interactie zult hebben, om zware parfums te vermijden. Dit is ook handig met het oog op insecten in geval van een buitenlocatie. Wespen, bijen en vliegen komen af op sterke geuren. Dat wil je voorkomen.
Tip: heeft je moeder of oma de neiging zich in een stevige wolk parfum te hullen? Doe haar een subtieler luchtje cadeau, speciaal voor de bruiloft. En bied aan dit samen met haar uit te gaan zoeken.
Vergeet niet dat je gasten ook last kunnen hebben van allergieën!
Informeer ze daarom duidelijk over de locatie wanneer je in de buitenlucht trouwt, zodat zij ook voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. Beetje jammer als je opa zijn kunstgebit eruit niest op het moment suprême…
Geef je gasten ook de mogelijkheid voedselallergieën door te geven, zodat je hier in de menukeuze rekening mee kunt houden. Dit doe je eenvoudig door op de uitnodiging of save the date een regel te plaatsen waarin je je gasten vraagt voedselallergieën en/of diëten zo snel mogelijk door te geven. Cateraars werken hier over het algemeen graag aan mee en zullen je verschillende opties bieden. Zij willen namelijk ook niet dat iemand ziek wordt.
Denk hier ook aan bij de keuze voor jullie bedankjes. Zelf vind ik het altijd heel jammer als ik een aardigheidje krijg waar ik allergisch voor blijk. Bonbons of chocolade met nootjes lijkt misschien een leuke traktatie, maar als je een notenallergie hebt word je daar niet vrolijk van! Kies in plaats daarvan voor een gepersonaliseerd bedankje dat je gasten mooi kunnen uitstallen of kunnen gebruiken.
Wil je je huisdier bij de ceremonie betrekken? Ga dan na of belangrijke gasten als naaste familie en getuigen niet allergisch zijn. Is dat wel het geval? Dan is het misschien handiger je harige schatje voor de ceremonie en het feest bij een oppas onder te brengen. Je kunt hem of haar dan wel aan de trouwreportage laten deelnemen. Dit levert vaak ook heel snoezige foto’s op, waar jullie nog jaren met plezier op terugkijken!